Słonie

Jesteś tu: » Strona główna » Świetlica » Słonie
Słonie  żyją w stadzie. Aktualnie zwierzęta te występują głównie w odosobnionych parkach narodowych lub rezerwatach. Zamieszkują Azję Południową i Południowo -Wschodnią oraz Afrykę. Najbardziej charakterystyczną cechą w wyglądzie słoni jest ich długa trąba. Stanowi ona narząd węchu i dotyku, a także służy do pielęgnacji ciała i obrony. Dzięki trąbie słoń potrafi niezwykle precyzyjnie chwytać pokarm lub przedmioty. Ze względu na miejsce występowania wyróżniamy dwa gatunki:
- słonia afrykańskiego
- słonia indyjskiego
Słoń afrykański jest większy od słonia indyjskiego, ponadto ma większe uszy, które służą mu do termoregulacji. Słoń indyjski ma mniejsze ciosy (kły) niż słoń afrykański. 
Nasi uczniowie wykonywali na świetlicy słonie.